‘Video SEO’, wat is dat eigenlijk?

youtube

Onze hersenen verwerken visuele informatie 60,000 keer sneller dan tekst. Geen wonder dat visuele content zoals video’s een steeds belangrijkere rol gaan spelen op het internet. Eveneens heeft het gebruik van video’s een positieve invloed op SEO. Bezoekers die een video bekijken blijven namelijk langer op een website hangen. Prima, video’s creëren dus. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw video ook gevonden en bekeken wordt? Het antwoord is video SEO.

Wat is video SEO?

Video SEO is een combinatie van werkzaamheden waarmee de vindbaarheid van een video verbeterd wordt. Let op: het doel van video SEO is meer bezoekers naar de website zelf krijgen en dus niet naar je YouTube-kanaal, mocht je hier video’s gehost hebben.

De slimme lezer heeft opgemerkt dat de webcrawlers van zoekmachines alleen webteksten kunnen indexeren. Hoe wordt een video ooit gevonden? Dit door de onderstaande elementen met zoekwoorden, waar je op gevonden wilt worden, in te vullen:

  • On-page elementen: titels, URL en metadata.
  • Inleiding: schrijf een korte inleiding waarin je aangeeft waar de video over gaat. 
  • Categorieën: maak voor elk onderwerp een categorie aan en voeg hier een omschrijving aan toe.
  • Tags: dit zijn een soort labels die je aan een blogpost kunt hangen. Meestal wordt een video via een blogpost online geplaatst. 
  • Video titel: vul hier de naam van de titel in
  • Alt-attribuut: vul hier een omschrijving van de video in

Wat levert video SEO op?

Visuele content trekt de aandacht van bezoekers. Informatie wordt sneller verwerkt, beter onthouden en mensen kunnen de aandacht er makkelijker bijhouden in vergelijking met het lezen van een tekst. 

Video SEO kan veel voordelen opleveren, zowel voor SEO in het algemeen als voor de inkomsten gegenereerd uit de website:

  • Backlinks realiseren

Aan de hand van een video wordt het makkelijker iets begrijpbaar uit te leggen, iemand aan het lachen te maken of een emotie op te wekken. Lukt dit en steekt je video goed in elkaar, dan zijn bezoekers eerder geneigd deze met online te delen. Het resultaat: waardevolle backlinks vanaf sociale netwerken, blogs en informatieve websites.

Een backlink is een verwijzing vanaf een relevante website. Het aantal backlinks en met name de kwaliteit ervan hebben invloed op de rankings in de zoekresultaten.

  • Toename conversies

Iedereen heeft wel eens iets online besteld, waarbij de afbeeldingen in de webwinkel niet overeenkwam met het product in de werkelijkheid. Het resultaat: een teleurstellend gevoel.
Met video’s schep je de juiste verwachtingen. Volgens Invodo zijn 52% van de consumenten eerder geneigd om een bestelling te plaatsen wanneer ze het product in een filmpje gezien hebt. Het neemt twijfels weg.

  • Gemiddelde duur van websitebezoek schiet omhoog

Volgens Thomson Reuters blijven bezoekers gemiddeld twee keer zolang op een webpagina met een filmpje hangen in vergelijking met een pagina die alleen tekst bevat. Google en andere zoekmachines hechten veel waarde aan de gemiddelde duur van een websitebezoek. Hieruit wordt geconcludeerd of een webpagina de behoeften van haar bezoekers tegemoet komt of niet.

  • Een betere reputatie

Levert het zien van een video waardevolle informatie, nieuwe inzichten, lachmomenten of speciale emoties op dan zorgt dit voor een goede reputatie. Een voorbeeld van een website met een goede reputatie is Frankwatching, een website over marketing. Zij hebben een grote groep met vaste volgers, een actief forum en vele inschrijvingen op de nieuwsbrief. Dit is allemaal te danken aan de kwaliteit en relevantie van de content.

Comments zijn uitgeschakeld.