Mijn site is SEO-geoptimaliseerd, maar ik zie geen resultaat. Hoe kan dit?

man

Op basis van een analyse heb je de juiste zoekwoorden uitgekozen, pakkende webteksten geschreven, de metadata en interne links toegevoegd. Kortom, je hebt veel tijd in het optimaliseren van je website gestoken. Een aantal maanden later kom je tot de conclusie dat pagina’s niet ranken en dus het aantal bezoekers tegenvalt. Herken je deze situatie? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar mogelijke oorzaken die wij in dit artikel in kaart brengen.

Moordende concurrentie

Kijk nog eens goed naar de gekozen zoektermen. Hoe groot is de concurrentie? Bij algemene zoekwoorden zoals ‘SEO’ of ‘smartphones’ ligt de concurrentie hoog. Extreem hoog. Vaak is het voor nieuwe websites onmogelijk om concurrenten met een groot budget en een hoge domeinwaarde in te halen. Maar welke zoekwoorden zijn dan wel interessant?

 

Richt je op niche zoekwoorden zoals ‘hangmat met standaard’ in plaats van ‘hangmat’. Kijk ook naar longtail keywords waarbij de gebruiker meerdere termen in zijn zoekopdracht gebruikt. De concurrentie op deze zoekwoorden ligt doorgaans lager. 

 

Site niet geïndexeerd

Typ ‘site:eigen domeinnaam’ in de zoekbalk van Google om erachter te komen of je website geïndexeerd is. Wordt je website bij deze zoekopdracht niet weergeven, dan weet Google nog niet van het bestaan van je website af. Maak een account bij Google Search Console aan om de desbetreffende website aan te melden.

Geen externe links

Het verzamelen van externe backlinks naar je website zou onderdeel moeten zijn van iedere SEO-strategie. Google en andere zoekmachines hechten hier namelijk veel waarde aan. Een backlink is een verwijzing van een derde partij naar jouw website. Dit kan een verwijzing vanuit een blogartikel, sociale media of een comment op een forum zijn. Via gratis tools zoals de MOZ explorer bekijk je het linkprofiel van een website door de URL in te voeren. Het linkprofiel is de verzameling aan backlinks.

Zonder waardevolle backlinks lan het realiseren van hoge rankings een lastig verhaal worden. Heb je nog geen netwerk in de online wereld? Maak hier dan tijd voor vrij om dit alsnog op te bouwen. Je kunt ook beroep doen op een specialist die al over dit netwerk beschikt en deze werkzaamheden voor je uitvoert. 

Mobiele website beschikbaar?

Google heeft onlangs de mobile-first index  geïntroduceerd. Aangezien een groot deel van de zoekopdrachten vanaf smartphones wordt gedaan, beoordeelt Google de prestaties van je mobiele website eerst.

Als tweede wordt naar de desktopversie van je website gekeken. Om de leesbaarheid van mobiele websites te verbeteren laten sommige internet marketeers stukken tekst achterwege. Het is belangrijk dat je dit niet doet. In plaats hiervan is het beter om bijvoorbeeld voor tabbladen te kiezen. Zo wordt de tekst alleen getoond wanneer er op het tabblad geklikt wordt. Hoe zit het met de mobiele versie van jouw website? Heb je er eentje en voldoet deze aan de laatste ontwikkelingen?

Trage laadtijd

Niemand heeft tijd voor een website die traag laadt. Google wil haar gebruikers een fijne ervaring aanbieden. Een snelle website kan daarom beloond worden met hogere posities in de zoekresultaten. Hoe zit het met de snelheid van jouw website? Voor het verbeteren van de laadtijd kun je verschillende acties ondernemen: afbeeldingen verkleinen, van hosting verwisselen en het aantal plug-ins naar beneden brengen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Comments zijn uitgeschakeld.