Verhalen vertellen is een eeuwenoude kunst die mensen gebruiken om verhalen te vertellen en verbinding te maken met hun publiek. In de wereld van content marketing noemen we dit storytelling: een essentiële vaardigheid voor marketeers die op zoek zijn naar manieren om hun publiek te bereiken en te betrekken.
In dit artikel onderzoeken we hoe storytelling jouw contentmarketingstrategie verbetert. We zullen de wetenschap achter het succes van verhalen bespreken en tips en best practices delen om pakkende verhalen te creëren die resoneert bij jouw doelgroep.
De wetenschappelijke kant van storytelling
Ons menselijk brein is geprogrammeerd om te reageren op verhalen. Wanneer we een verhaal horen, activeren verschillende delen van ons brein, waaronder het deel dat ons vermogen om te begrijpen, voelen en empathiseren met anderen mogelijk maakt. Een goed verteld verhaal kan ons meenemen op een emotionele reis en ons laten voelen alsof we deel uitmaken van het verhaal zelf. Dit is de reden waarom verhalen zo effectief zijn bij het opbouwen van betrokkenheid en het verbinden van mensen.
“Zorg ervoor dat jouw verhaal echt en authentiek is”, geeft Thomas Lapperre van Blossom your Content als advies. “Vertel geen verhaal dat niet past bij jouw merk en waarden, want dat komt onoprecht over bij jouw doelgroep. Focus op de emotionele ervaring van de lezer, laat ze zich verbonden voelen met jouw merk. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van personages die representatief zijn voor jouw doelgroep of het tonen van de voordelen van jouw product of dienst. Houd het simpel, duidelijk en makkelijk te begrijpen. En het belangrijkste: wees creatief en denk buiten de kaders.”
De zakelijke inzet van storytelling
Door het gebruik van verhalen kan jouw merk een emotionele band opbouwen met jouw doelgroep en op die manier bijdragen aan merkloyaliteit. Daarnaast is storytelling een krachtige manier om informatie over te brengen en jouw boodschap te laten onthouden bij jouw publiek. Een goed verhaal kan zorgen voor meer betrokkenheid en kan jouw merk helpen zich te onderscheiden van de concurrentie.
Een voorbeeld van storytelling in de autowereld is de reclamecampagne van Volkswagen genaamd “Think Small” uit de jaren ’60. In plaats van te pronken met de grootte en kracht van hun auto’s, besloot Volkswagen zich te richten op de bescheidenheid van hun auto’s en hun zuinige brandstofverbruik. De advertenties waren voorzien van grappige, kleinschalige illustraties en korte, speelse teksten die de boodschap overbrachten dat klein ook fijn kan zijn. De campagne was een enorm succes en creëerde een blijvende band tussen Volkswagen en zijn klanten. Het illustreert hoe storytelling niet alleen de verkoop kan stimuleren, maar ook een emotionele connectie kan creëren tussen merk en klant.
Douwe Egberts is een goed voorbeeld van een Nederlands merk met een rijke geschiedenis van storytelling in hun marketingcampagnes. De “Het is tijd voor DE” campagne uit de jaren 80, waarin ze het verhaal vertelden van een jonge vrouw die vanuit Amsterdam naar Friesland reist om koffie te drinken met haar oma, was een enorm succes. Het verhaal creëerde een gevoel van nostalgie en verbondenheid met het merk.
Van product naar verhaal
Storytelling is een krachtig middel om je boodschap over te brengen en een emotionele connectie te maken met je publiek. Maar onthoud dat het succes van je verhaal afhangt van de inhoud en de relevantie ervan voor je doelgroep. Je verhaal moet consistent zijn en elke keer emotionele waarde toevoegen aan het leven van je klanten. Wanneer je deze tips en best practices toepast, kun je jouw merk transformeren van een simpel product of dienst naar een onvergetelijk verhaal dat mensen inspireert, raakt en activeert.